Az Isuzu az egyik legelismertebb japán cég, amely a maga nemében a leghosszabb ideje van jelen a világ különböző piacain a dízelmotorral meghajtott gépjárművek mezőnyében. Az Isuzu az első helyen áll a világon a kis - és középhaszongépjármű gyártásban: gyártó kapacitása évente több mint 183.000 db 6 tonnás kategoriában és 75.000 db a 6 és 16 tonna közott.
Az Isuzu azonban mindenekelőtt a világ legnagyobb dízelmotorgyártói közé tartozik, ezen belül széles termékskálát kínál az érdeklődőknek, miközben az egyes motorok hengerűrtartalma 1000 ccm és 30000 ccm között mozog. 2009 óta az Isuzu 21 millió dízelmotort állított elő a világ minden tájáról származó gépjárművekbe, többek között a Renault, az Opel és a General Motors részére.

Isuzu: százéves történet

A kezdetek

Az Isuzu története 1916-ban vette kezdetét, amikor az akkori Tokyo Ishikawajima Shipbuilding & Engineering Co Ltd személygépkocsi-gyártó üzem építésébe kezdett. 1918-ban a vállalat együttműködésre lépett a brit Wolseley Motors Ltd társasággal, melynek eredményeként 1922-ben piacra került a Wolseley A9, az első Japánban gyártott személygépkocsi. A rákövetkező két év során megindult a tehergépjárművek gyártása is.

 

Isuzu: egy márka megszületése

1934-ben a Tokyo Ishikawajima Shipbuilding & Engineering Co Ltd vállalat egyesült a Dot Automible Manufacturing Inc. céggel és felvette az új, Automobile Industries C., Ltd. nevet. A cég a japán kormány figyelmének középpontjába került, amely új nevet javasolt a fő jármű számára. A választás végül az Isuzu névre esett, annak a hatalmas folyónak a tiszteletére, amely a Nagy Iso Szentélyen keresztül folyik, melyhez számos hagyományos japán dal és vers fűződik.
1936-ban elkészült az első vízhűtésű, gépjárműbe való dízelmotor. 1937-ben a vállalat felvette a Tokyo Automobile Industries Inc csoport nevet, és folytatta a dízelmeghajtású tehergépjárművek gyártásának hagyományát. Azonban csupán 1949-ben vált az Isuzu, ami szó szerinti fordításban "ötven harangot ", jelent, az egész csoportot átölelő márkanévvé: létrejött a Isuzu Motors Limited.

Nemzetközi kitérő

Isuzu Faster A hetvenes évektől kezdődően az ISUZU egyre fontosabb szerepet vállalt nemzetközi szinten mind vállalati szerkezete, mind a termelés globalizációja szempontjából. 1971-ben az Isuzu csoport egyezményt kötött a General Motors vállalattal és megkezdte az első, amerikai piacra szánt járműve gyártását: az USA-ban elsőként értékesített márka a Chevrolet LUV volt, majd ezt követte a Gemini, amely az USA-ban "Buick Opel Isuzu" Ausztráliában pedig "Holden Gemini" név alatt futott;.
A nyolcvanas évek elején az Isuzu márka nemzetközi szinten hivatalos elismerésre tett szert a PICKUP ISUZU márkának köszönhetően a széles közvélemény előtt ismertté vált. 1986-ban az Isuzu által exportált járművek száma meghaladta a 3 milliót. A márkanév globalizációja a Subaru autógyárral alapított közös vállalattal folytatódott, a közös vállalat SIA Subaru-Isuzu Automotive név alatt lépett piacra (1987), majd egy, a Honda vállalattal közösen létrehozott csereprogram következett (1994), amely 2002-ig tartott. 1999 júniusában az
Isuzu Lengyelországban elindította az európai piacra szánt Opel és General Motors márkájú személygépkocsiba való dízelmotorok gyártását.
2006 óta az
Isuzu csoport tagjainak sorát az ITOCHU és a Mitsubishi Corporation után a Toyota bővítette.

Rangvezető a dízelmeghajtású járművek gyártásában

1990 az Isuzu néhány évig a középkategóriájú és nehézsúlyú (6,1 tonnát) meghaladó dízelmotoros haszongépjárművek gyártásában az első helyre került, ebben az időszakban a legtöbb járművet az USA-ban 1996-ban értékesítette. Az Isuzu az első gyártó a világon, amely bevezette a "common rail" rendszert a haszongépjárművek kategóriájában. 1998-ban az Isuzu elnyerte az " Év technológiája " díjat, az év legjobb motorjáért járó díjat a "Automotive Researches' Journalist Conference" " japán szervezettől kapta. 2000-ben az Isuzu üzemekben  gyártott dízelmotorok teljes száma meghaladta a 15 milliót és a csoport így tovább folytatja az immár így is szilárd pozíciójának további megerősítését az egész világon.